Cattery van de Yvelaar

Noorse boskat kittens, klik op de rechter foto voor contactgegevens. Klik op de linker foto voor het Blog.

Hoe en wat

Bezoek: dit is mogelijk vanaf 5 weken. Kleine kittens zijn kwetsbaar en bovendien slapen en drinken ze de eerste weken alleen maar. Met 5 weken lopen ze al rond en hebben interesse in hun omgeving. Vanaf dat moment is beter te bekijken of een kitten bij u past. Het is mogelijk om al eerder een vrijblijvende optie te nemen op een kitten dat de aandacht trekt. Dan wordt het kitten niet aan een ander verkocht en kunt u later komen kijken. Graag zien we u dan voor de 7de week op bezoek komen. Heeft u ondertussen een ander kitten gevonden dan is dat uiteraard geen probleem, graag wel een berichtje. Breng op 1 dag geen bezoek aan meerdere cattery’s i.v.m. mogelijke overdracht van ziektekiemen.

Na het bezoek: kunt u 3 dagen rustig nadenken of het kitten bij u past, ze zijn schatig en een nachtje slapen is soms goed. 3 dagen is niet lang maar de meeste mensen weten als ze de deur al uitstappen of er een klik is of niet. Het kitten wordt ondertussen niet aan een ander verkocht. Weet u het na 3 dagen nog niet dan is het beter om elders te kijken. Zijn we het eens over een verhuizing dan verwacht ik een aanbetaling. Die krijgt u meestal niet terug als u zich bedenkt, wel als er later iets aan de hand blijkt te zijn. Bijvoorbeeld, knikstaart of niet ingedaald balletje.

Opgroeien: kittens blijven 16 weken bij hun moeder. Ze hebben het hele huis tot hun beschikking en worden niet opgesloten in benches of kleine kamertjes. Zodra ze oud genoeg zijn mogen ze ook de afgesloten tuin in. Ze eten brokjes, blikvoer. De meeste kittens gaan later ook gemakkelijk KVV eten. U kunt de kittens voorzetten wat u wilt. Er zijn heel veel meningen over wat het beste voer is en daar meng ik me niet in. Bij de verhuizing krijgt het kitten brokjes mee van het voer wat hij/zij gewend is en het is het beste om dat de eerste maanden te geven. Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis. Als het kitten goed gewend is kan geleidelijk overgegaan worden op ander voer.

Verhuizing: als de kittens verhuizen zijn ze ontwormd, gechipt, hebben een Mundikat stamboom, inentingsboekje en zijn 1x ingeënt. De standaard op dit moment is inenten op 9 en 12 weken of 1x op 12 weken maar uit studies blijkt dat meer dan 50% van de kittens niet beschermd is tegen kattenziekte. Moedermelk bevat antistoffen en die beschermen het kitten de eerste tijd, geleidelijk verdwijnen de antistoffen en moet het kitten het zelf gaan doen. Antistoffen tegen kattenziekte blijken vaak lager aanwezig te zijn waardoor de inenting niet aanslaat. Inenten na de 20ste week geeft bijna 100% bescherming. De kittens worden hier 1x ingeënt met 13-14 weken en het advies is om na de 20ste week als het kitten goed gewend is, nog 1x in te enten. Wetenschappers zijn het over dit onderwerp niet eens: het varieert van niet inenten (survival of the fittest) tot iedere 2 weken inenten (in de hoop het juiste moment van gedaalde antistoffen te treffen. Als het kitten correct is ingeënt is jaarlijkse inenting tegen kattenziekte niet nodig, veel dierenartsen houden om de 3 jaar aan.

Daarnaast is het mogelijk om de poesjes voor de verhuizing te laten helpen. Ze verhuisd dan met 18 weken.
Katers gaan verplicht gecastreerd naar hun nieuwe thuis.

Er zijn veel studies over de voor -en nadelen van vroege castratie. Vroeger gebeurde dit na de 1ste verjaardag en ondertussen is dit op veel plaatsen al gezakt naar 6 maanden. De Universiteit van Utrecht adviseert vanaf 16 weken. Mijn ervaringen zijn goed: kittens herstellen sneller, ze hebben elkaar en hun moeder nog, minder complicaties en ze worden wat groter.

Kittens die naar het buitenland verhuizen gaan later. Zij moeten een inenting tegen hondsdolheid hebben en ze kunnen pas 3 weken daarna verhuizen.

Kosten: de prijs van een poesje dat in Nederland blijft is 565 euro. De prijs voor een katertje is 635€ (ivm verplichte castratie bij een kater). Voor alle kittens die naar het buitenland gaan geldt een toeslag van 50 euro i.v.m. de Rabies inenting en het Europees paspoort. Voor 2 kittens wordt een kleine korting gegeven van 50 euro. De aanbetaling is 100 euro. Ik werk met een koopcontract en dat is ter inzage voor aankoop.

Sterilisatie van een poes kost 110€ euro. (Castratie van een kater is 70€, inbegrepen in de prijs.)

Kitten alleen? De kat werd vroeger altijd als een solitaire jager beschouwd die prima alleen gehouden kan worden. In het wild blijven de kittens bij hun moeder tot ze oud genoeg zijn om zich zelf te redden en moeder toe is aan een nieuw nest. Maar wij zorgen voor onze katten, we geven ze eten en drinken. Dat wil niet zeggen dat ze geen vogel of muis meer kunnen vangen maar de noodzaak is er niet altijd meer. Daarom gaat men er nu vanuit dat katten in een soort van kittenstadium blijven hangen en dan hebben ze behoefte aan gezelschap. U kunt proberen om 1 Noor te houden als u veel thuis bent maar als de kat gedragsproblemen gaat vertonen zoals agressiviteit, slopen of buiten de bak plassen dan is de oplossing toch vaak een kat erbij. Dat hoeft geen raskat te zijn. Als 2 katten echt geen optie is, dan misschien een ander ras kiezen, herplaatsen is ook een teleurstelling.

Kortom: kittens verhuizen vanaf 16 weken= poes en 18 weken= kater, zijn gechipt, ontwormd, 1x ingeënt en hebben een stamboom. Verhuizing naar het buitenland wordt een paar weken later en bedragen de kosten 50 euro extra.

De ouders zijn getest op FELV, FIV, GSD4, PK-Def en krijgen regelmatig een echo van hart en nieren.

Wekelijks komen er nieuwe foto’s op de website en er is een Facebookpagina: Cattery van de Yvelaar. Is de keus op een kitten gevallen, wachten tot verhuizing duurt meestal nog even en u bent welkom om nog eens op bezoek te komen. Foto’s van eerdere nestjes zijn te vinden op Facebook.

Noorse Boskat cattery van de Yvelaar, sinds 2012 te ‘s-Hertogenbosch

© 2020 Cattery van de Yvelaar

Thema door Anders Norén