Cattery van de Yvelaar, Noorse Boskatten.

Af en toe Noorse boskat kittens, klik op de rechter foto voor contactgegevens. Klik op de linker foto voor het Blog.

Hoe en wat

Bezoek: dit is mogelijk vanaf 5 weken. Kleine kittens zijn kwetsbaar en bovendien slapen en drinken ze de eerste weken alleen maar. Met 5 weken lopen ze al rond en hebben interesse in hun omgeving. Vanaf dat moment is beter te bekijken of een kitten bij u past. Het is mogelijk om al eerder een vrijblijvende optie te nemen op een kitten dat de aandacht trekt. Dan wordt het kitten niet aan een ander verkocht en kunt u later komen kijken. Graag zien we u dan voor de 7de week op bezoek komen. Heeft u ondertussen een ander kitten gevonden dan is dat uiteraard geen probleem, graag wel een berichtje. Breng op 1 dag geen bezoek aan meerdere cattery’s i.v.m. mogelijke overdracht van ziektekiemen.

Na het bezoek: kunt u 3 dagen rustig nadenken of het kitten bij u past, ze zijn schatig en een nachtje slapen is soms goed. 3 dagen is niet lang maar de meeste mensen weten als ze de deur al uitstappen of er een klik is of niet. Het kitten wordt ondertussen niet aan een ander verkocht. Weet u het na 3 dagen nog niet dan is het beter om elders te kijken. Zijn we het eens over een verhuizing dan verwacht ik een aanbetaling. Die krijgt u meestal niet terug als u zich bedenkt, wel als er later iets aan de hand blijkt te zijn. Bijvoorbeeld, knikstaart of niet ingedaald balletje.

Opgroeien: kittens blijven 18 weken bij hun moeder. Ze hebben het hele huis tot hun beschikking en worden niet opgesloten in benches of kleine kamertjes. Zodra ze oud genoeg zijn mogen ze ook de afgesloten tuin in. Ze eten brokjes, blikvoer. De meeste kittens gaan later ook gemakkelijk KVV eten. U kunt de kittens voorzetten wat u wilt. Er zijn heel veel meningen over wat het beste voer is en daar ga ik niet over in discussie. Bij de verhuizing krijgt het kitten brokjes mee van het voer wat hij/zij gewend is en het is het beste om dat de eerste maanden te geven. Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis. Als het kitten goed gewend is kan geleidelijk overgegaan worden op ander voer.

Verhuizing: als de kittens verhuizen zijn ze ontwormd, gechipt, hebben een stamboom, inentingsboekje, zijn gecastreerd/steriliseert en zijn 1x ingeënt. De standaard op dit moment is inenten op 9 en 12 weken of 1x op 12 weken maar uit studies blijkt dat meer dan 50% van de kittens niet beschermd is tegen kattenziekte. Moedermelk bevat antistoffen en die beschermen het kitten de eerste tijd, geleidelijk verdwijnen de antistoffen en moet het kitten het zelf gaan doen. Antistoffen tegen kattenziekte blijken vaak lager aanwezig te zijn waardoor de inenting niet aanslaat. Inenten na de 20ste week geeft bijna 100% bescherming. De kittens worden hier 1x ingeënt met 13-14 weken en het advies is om na de 20ste week als het kitten goed gewend is, nog 1x in te enten. Wetenschappers zijn het over dit onderwerp niet eens: het varieert van niet inenten (survival of the fittest) tot iedere 2 weken inenten (in de hoop het juiste moment van gedaalde antistoffen te treffen. Als het kitten correct is ingeënt is jaarlijkse inenting tegen kattenziekte niet nodig, veel dierenartsen houden om de 3 jaar aan.

De kittens worden voor ze naar hun nieuwe huis gaan gecastreerd/gesteriliseerd. Waneer een andere serieuze cattery belangstelling heeft in een kitten is dat bespreekbaar.

Er zijn veel studies over de voor -en nadelen van vroege castratie. Vroeger gebeurde dit na de 1ste verjaardag en ondertussen is dit op veel plaatsen al gezakt naar 6 maanden. De Universiteit van Utrecht adviseert vanaf 16 weken. Mijn ervaringen zijn goed: kittens herstellen sneller, ze hebben elkaar en hun moeder nog, minder complicaties en ze worden ietsjes groter.

Kittens verhuizen als ze 18 weken oud zijn.

Kosten: de prijs van een poesje dat in Nederland blijft is 850€ inclusief de sterilisatie. De prijs voor een katertje is 800€ inclusief castratie. Voor alle kittens die naar het buitenland gaan geldt een toeslag van 45€ i.v.m. de Rabies inenting. De aanbetaling is 125€ per kitten. Ik werk met een koopcontract en dat is hier ter inzage (zie de link een stukje naar beneden). Bij 2 kittens geven we een kleine korting van 35€.
Ik wil niet dat er zomaar met de kittens gefokt wordt. Ik snap best dat het leuk is om zelf ook een keer een nestje te hebben maar doe het dan goed. Geen gerommel zonder stamboom, kittens te vroeg weg van de moeder, niet chippen en de eerste de beste kater en zonder enige test. Kruisen van rassen klinkt ook leuk: geen inteelt dus gezond maar helaas hebben raskatten vaker erfelijke afwijkingen dan niet raskatten en heb je niet zoveel aan geen inteelt als je kruising nier- of hart problemen blijkt te hebben geërft. Goed testen is belangrijk om te voorkomen dat afwijkingen zich verspreiden. Meestal gaat fokken goed maar niet altijd en zorg voor geld achter de hand. Kortom: alleen voor serieuze fokkers wordt een kitten ongeholpen verkocht.

Kitten alleen? De kat werd vroeger altijd als een solitaire jager beschouwd die prima alleen gehouden kan worden. In het wild blijven de kittens bij hun moeder tot ze oud genoeg zijn om zich zelf te redden en moeder toe is aan een nieuw nest. Maar wij zorgen voor onze katten, we geven ze eten en drinken. Dat wil niet zeggen dat ze geen vogel of muis meer kunnen vangen maar de noodzaak is er niet altijd meer. Daarom gaat men er nu vanuit dat katten in een soort van kittenstadium blijven hangen en dan hebben ze behoefte aan gezelschap. U kunt proberen om 1 Noor te houden als u veel thuis bent maar als de kat gedragsproblemen gaat vertonen zoals agressiviteit, slopen of buiten de bak plassen dan is de oplossing toch vaak een kat erbij. Dat hoeft geen raskat te zijn. Als 2 katten echt geen optie is, dan misschien een ander ras kiezen, herplaatsen is ook een teleurstelling.

Kortom: kittens verhuizen vanaf 18 weken zijn gechipt, ontwormd, 1x ingeënt, zijn geholpen en hebben een stamboom. Verhuizing naar het buitenland: 45€ extra ivm Rabies vaccinatie

De ouders zijn getest op FELV, FIV, GSD4, PK-Def en krijgen regelmatig een echo van hart en nieren.

Wekelijks komen er nieuwe foto’s op de website en er is een Facebookpagina: Cattery van de Yvelaar. Is de keus op een kitten gevallen, wachten tot verhuizing duurt meestal nog even en u bent welkom om nog eens op bezoek te komen. Foto’s van eerdere nestjes zijn te vinden op Facebook.

Wachtlijst: die is er geen/ daar werk ik niet mee. ik werk volgens het principe “wie het eerst komt ook het eerst maalt”. Als de kittens ongeveer 1 week oud zijn verschijnen de eerste foto’s meestal op Facebook en daarna op de website. Als u interesse heeft kunt u een mail sturen of bellen en als u daarmee de eerste bent voor dat kitten, heeft u een optie. Die is vrijblijvend en als u in de tussentijd ergens een leuker kitten vind, is dat prima, graag even laten weten dat het niet meer hoeft. Als na een persoonlijke kennismaking iedereen het ziet zitten hebben we een voorlopige verhuisovereenkomst. Ik vind het belangrijk dat er een klik is.

Algemene tips: een kat heeft meubilair nodig. Krabpaal, slaapmandjes, liefst een drinkfontein, etensbakjes (metaal, glas of porselein. Liever geen plastic), kattenbakken (aantal katten+1), borstel en kam (de meeste Noren hebben niet veel kambeurten nodig maar zeker wel tijdens de rui. Sommige Noren hebben wel erg veel haar en hebben daardoor ook meer verzorging nodig), speeltjes, reismandje en wat dekentjes. Zorg voor voldoende voorraad kattenbakvulling, wat snoepgoed, brokjes en/of blikvoer en/of vlees. Gras of pasta voor de haarballen. Check regelmatig op vlooien en teken. Het hebben van een kat betekend ook dat er iets geregeld moet worden voor de vakantie (wij gingen vroeger naar de camping en een kat die dat gewend is en het leuk vind kan mee. Met de auto naar Spanje ligt anders). Een kat kan ook ziek worden, denk na over een verzekering of spaar maandelijks een bedrag. De gemiddelde raskat wordt ongeveer 12,5 jaar oud.

Kitten zonder stamboom: deze vraag krijg ik wel eens. “We gaan er toch niets mee doen, het verdwijnt in de la en is zonde van het geld”. Een stamboom kost 10€, op het totaalbedrag is dit maar een fractie en als die 10€ een onoverkomelijk probleem is, dan beter geen kat kopen. Ik ben lid van een vereniging en geef al mijn kittens een stamboom.
Er zijn genoeg sites waarop kittens zonder stamboom worden aangeboden. Mensen die een keer een nestje willen zonder rompslomp en wat leuke en gezonde kittens kunnen zijn.
Pas op voor verkopers die sprookjes vertellen. Waar je 400€ zonder stamboom en 700€ met stamboom betaald. Alle kattenverenigingen hebben reglementen en die zijn niet gediend van gegoochel met stambomen. Die vinden niet goed dat kittens voor de 12de week vertrekken met maar 1 inenting, ouders die niet getest zijn op FELV en FIV en waar het halve nest geen stamboom krijgt. Deze fokkers zijn geen lid van een vereniging maar wekken de indruk dit wel te zijn om de schijn op te houden dat alles volgens de regels gaat. Er komt ongetwijfeld een excuus waarom de stamboom niet meer komt (helaas net te laat met bestellen) of hij is nep. Zeker goed opletten als u daar overweegt om een stamboom erbij te nemen. Vraag van welke vereniging de stamboom is en check daar of het klopt. Nederland heeft ongeveer 10 kattenverenigingen maar die voeren niet allemaal een stamboek. Een kattenvereniging accepteert meestal stambomen van andere goed bekend staande verenigingen maar het zal niet de eerste keer zijn dat een stamboom wordt geweigerd als zijnde vals.

Noorse Boskat cattery van de Yvelaar, sinds 2012 te ‘s-Hertogenbosch

Noren@cattery-van-de-yvelaar.nl

© 2024 Cattery van de Yvelaar, Noorse Boskatten.

Thema door Anders Norén